Cheama familia la masa si pregateste sarmale in foi de vita de vie asa cum le facea bunica! Sarmalele in foi de vita sunt ideale pentru un pranz sau o cina in timpul verii. Sunt satioase, mai usor de facut decat cele in foi de varza si ii vor da gata si pe cei mai mofturosi. Pentru delicioasele sarmalute in foi de vita avem nevoie de:
*250 g foi de vita de vie
*750 g carne macra pui, porc, vita sau miel
*1 felie de paine
*2 cepe
*2 linguri de orez
*100 g grasime (ulei, untura)
*sare
*piper
*marar tocat
*1 crenguta mica de cimbru
*1 ardei gras
*6 rosii sau 2 linguri de bulion
* 1litru de bors daca vrem sa fie un pic mai acrisoare
* smantana sau iaurt
Frunzele de vita de vie pentru sarmale trebuie sa fie tinere si fara boli. acestea se spala bine in apa rece, dupa care se oparesc.
Se da prin masina de tocat sau robot carnea macra, se poate folosi cu succes si carnea de miel, si miezul de la o felie groasa de paine, muiat in apa si storsa bine. Separat se prajeste in ulei sau untura, dupa preferinte, ceapa taiata marunt. Cand incepe sa prinda o culoare aurie, se adauga orezul ales si spalat. Se prajeste usor si orezul, se stinge cu putina apa, apoi se amesteca cu carnea, se adauga verdeata tocata marunt, sarea si un praf de piper.
Se aseaza in cratita, una langa alta, intre randuri se aseaza felii de rosii. Deasupra se pun cateva frunze de vita de vie si un ardei gras taiat felii subtiri. Cand sunt aproape gata , se toarna 2-3 linguri de bors amestecat cu putin bulion de rosii, se potrivesc de sare si se dau o jumatate de ora la cuptor.
Bine de stiut: Borsul nu se pune de la inceput, deoarece intareste frunzele de vita care devin neplacute la mancat,
Se servesc cu smantana sau cu iaurt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu